Molt bona nit.
Són moltes les definicions de tecnologies de lainformació i comunicació que podem trobar, fonamentalment en funció del campd'estudi per al que necessitem definir-les. A tall d'exemple, vegem com JorgeEnrique Granados Díaz ens n'ofereix quatre, en menys de mitja pàgina.Personalment, per àmplia i adient al propòsit d'aquestes línies, em quedo ambla de Stephen Haag, Maeve Cummings y Donald J. MaCubbrey referenciada enl'article, perquè és senzilla, comprensible i abasta tots aquells estrisque estem darrerament acostumats a incorporar a la nostra existència:
"Las tecnologías de informaciónse componen de cualquier herramienta basada en computadora que la gente utilizapara trabajar con información, apoyar a la información y procesar lasnecesidades de información de una organización. Bajo esta definición ellosincluyen dentro de las TIC a las computadoras personales, Internet,teléfonos móviles, asistentes personas digitales y todo aquel dispositivosimilar".
Segur que en algun altre indret trobarem que "unaorganización" haurà estat substituïda per "las personas", queals nostres efectes és el que ens interessa. L'eina per excel·lència d'aquestconjunt, Internet, va nèixer amb fins no massa pacífics, però ha esdevingut uncanal d'informació i comunicació bàsic en el món desenvolupat i és utilitzatàmpliament a nivell personal. Els que estem aquí ho practiquem, de manera quetampoc cal estendre’s en el tema.
Una mica d’història d’Internet ens la ofereix, entremolts altres, Janet Abbate en Inventing the Internet. Cambridge: MIT Press, 1999, alhora que Andreu Veà Baróens obsequia amb la perspectiva d’algun dels principals protagonistes en el seudesenvolupament.
Però quedem-nos per ara amb la idea que quan aquíparlem de TIC, ens referim a Internet, bàsicament, però, també com veurem, atelefonia mòbil, a PDA’s i a la Televisió Digital Terrestre, com a mecanismesde generació, transmissió i recepció de la informació.
Intentarem veure si tot això serveix per a facilitarmecanismes de l’elecció social, centrant-nos en el que al meu entendre és elprincipal dels que s’han posat en pràctica en aquest país, si bé encaraincipient: el traginat mediàticament procés de transformació de la Diagonal deBarcelona, però del que poc se'n parla des d'una perspectiva de procediment basat en les TIC. En principi, generadors i receptors de la informació hauríen de retroalimentar les seves posicions mitjançant la transmissió de la informació de forma biunívoca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada