divendres, 22 de maig del 2009

De vacances per les europees

Llegeixo a 20 Minutos i El Punt, el passat dia 14, que el procés participatiu de la Diagonal ha estat aturat fins després de les eleccions europees del 7 de juny per no barrejar peres amb pomes. Sembla ser que participant en la decisió sobre la reforma de la Diagonal podria fer-se campanya europea, al menys segons la llei electoral.

D'acord que estem davant un procés pioner (el de la Diagonal, no l'europeu) i el seny recomana anar amb cura i que no l'espatllem només començar, però la rauxa em fa exclamar: malament!

Malament perquè la següent fase del procés de la Diagonal, un cop feta la d'informació general, és recollir l'opinió dels ciutadans. Segon la llei electoral, en període de campanya només poden parlar els candidats?

Malament, perquè es perd una oportunitat per informar, amb la pràctica, que la possibilitat d'opinar personalment sobre una qüestió, res té a veure amb una campanya electoral.

Malament perquè les precaucions podrien consistir en repartir les anunciades butlletes, que a hores d'ara, amb la manca de concreció respecte la reforma de la Diagonal, podríen estar bàsicament en blanc per a que els ciutadans hi puguin escriure, de manera que poc missatge polític hauríen de contenir.

Malament perquè la coincidència d'una campanya electoral amb un procés dinàmic de participació podria ajudar al ciutadà a apreciar les diferències entre un i altre sistema d'elecció social i l'ajudaria a definir en quin es troba més còmode.

Malament perquè si lleigiu el que fins ara hi ha al web i.de.a. Diagonal, quants missatges electoralistes hi ha?

I malament, perquè si els ciutadans podem parlar lliurement en campanya electoral els perill deu estar en els missatges "institucionals" del procés participatiu... i això vol dir que les institucions no poden controlar el contingut dels seus missatges?

Bé, mentre, esperarem al 8 de juny.

Ramon Carrera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada