diumenge, 21 de juny del 2009

Diversificació dels canals de participació i superioritat del lloc web

El proppassat dia 8 es va activar la segona fase del procés de consulta per a la reforma de la Diagonal: la recepció d’aportacions ciutadanes. Finalitzada la primera etapa, les sessions formatives, ja comentades en una entrada anterior, i després del parèntesi de les eleccions europees, també recollit en aquest bloc, s’està posant a disposició dels ciutadans un milió de butlletes impreses amb una petita enquesta que permet exposar l’opinió sobre el tema.

És important, pel que dèiem en referència al vot electrònic, la diversitat de canals que en canvi s’utilitzen en aquesta fase. Les butlletes prenen forma de tríptic, en el que figuren nou preguntes que analitzarem detingudament en entrades futures, i que són repartits a totes les llars de Barcelona, a més d’estar disponibles en les oficines d’atenció al ciutadà, en els equipaments propers a la Diagonal, en els transports públics que circulen o creuen la Diagonal i en la pròpia avinguda de la mà d’informadors que s’han desplegat en ella. Així doncs, pel ciutadà individual que no pot assistir a sessions presencials que es portaran a terme en les reunions de diversos òrgans de participació ja existents (consells sectorials, consells de barri, taules amb associacions de veïns...) es garanteix que li arribi la possibilitat de manifestar la seva opinió a través d’aquest tríptic.

En línia amb la universalització dels canals de participació en aquesta fase de recollida de propostes, també s’ha obert la possibilitat de contestar el qüestionari telefònicament.

Si el mecanisme de vot del referèndum en que es materialitzarà finalment la consulta s’ha circumscrit al vot electrònic, remot o presencial, la recollida d’idees prèvies a la formalització dels projectes a escollir s’efectua per mitjans no exclusivament electrònics.

En aquest punt, pendents de provar el canal telefònic, es posa de manifest un avantatge de l’ús del lloc web en relació al paper imprès. El tríptic, desplegat, té una mida de DIN A4, on una de les seves cares des destina a recollir l’opinió del participant i l’altra és la que conforma la portada, contraportada i resum del procés. Fruit d’aquesta condensació, les dues preguntes que es presenten en format obert, sense llista d’opcions que marcar, només permeten escriure en quatre línies de nou centímetres cadascuna. Mentre, les mateixes dues preguntes, contestades a través del web, permeten respostes com a mínim de la mateixa extensió que aquesta entrada. El nivell de descripció possible de les respostes obertes, per tant, és molt superior en la participació electrònica que en la de paper.

2 comentaris:

  1. En el Fòrum del Transport Català htto://transport.cat tenim un fil dedicat a la unió dels dos tramvies, i un altre a fer enquesta sobre què n'opina la gent sobre la construcció d'un túnel de Rodalies sota la Diagonal. Creiem que abans de fer l'obra de reforma, caldria fer el túnel, sino serà feina que s'haurà de repetir.

    ResponElimina
  2. Volia parlar de vosaltres en la propera entrada del bloc, que dedicaré a les possibilitats de debat que ofereixen les noves tecnologies. Segur que no he trobat tots els espais que a la xarxa parlen del tema, però ara per ara el Fòrum del Transport Català és el que millor reflecteix aquestes possibilitats de debat. M'avanço penjant el vostre enllaç en la llista i tornaré sobre el tema més detingudament.

    ResponElimina