dilluns, 28 de setembre del 2009

Bona proposta: caminar la Diagonal

Tot i que aquest blog intenta centrar-se en la utilització de les TIC en el procés participatiu per a la reforma de la Diagonal, avui vull donar a conèixer una interessant iniciativa del Museu d’Història de Barcelona i del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona: treballar la Diagonal des del seu interior, caminant per ella. Vindria a ser alguna cosa així com el que els sociòlegs en diuen un “treball de camp”. Què millor, per imaginar-la, que recórrer-la poc a poc, fixant-se en la seva amplada, les seves cruïlles, els seus espais a repensar?

Ni en el web del Museu d’Història ni en el del CCCB consta ara per ara aquesta proposta, però properament la podreu trobar, així, com, és d’esperar, en i.de.a. Diagonal.

diumenge, 27 de setembre del 2009

Reflexions sobre les dades de participació a 21 de setembre

Per primer cop s’han donat dades de participació en la fase actual del procés participatiu sobre la reforma de la Diagonal, la de recepció d’idees per part dels ciutadans. Tampoc en aquest cas s’ofereix la informació de forma assequible fàcilment a través del que hauria de ser el canal principal de comunicació del procés: el web dissenyat especialment per ell. En lloc d’una entrada específica pel tema, l’estadística es presenta en el dossier de premsa al que al·ludíem en l’entrada anterior respecte els resultats del procés participatiu dut a terme a les escoles.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, fins el dia 21 de setembre han opinat sobre la reforma de la Diagonal 25.246 persones omplint el qüestionari al que ens referíem en una entrada anterior, que d’acord amb les darreres dades de població de la ciutat representarien un 1,8% dels ciutadans amb dret a vot en el referèndum amb el que conclourà el procés participatiu: els empadronats de més de 16 anys. Les opinions rebudes, per canals de transmissió, han estat 23.170 omplint físicament el qüestionari i dipositant-lo en els llocs habilitats al respecte, 1.473 per Internet a través del web i.de.a. Diagonal i 603 per telèfon. La participació electrònica, per tant, és del 5,8% sobre el total de respostes rebudes.

Estonia és el primer país de món, i únic fins ara que jo sàpiga, que ha efectuat votacions electròniques serioses en les eleccions locals del 2005 i parlamentàries del 2007. Dic serioses, perquè més enllà de proves pilot en determinades taules electorals i grups específics d’electors, a Estònia el vot electrònic és possible per a tothom que vulgui utilitzar-lo. Doncs bé, del total de vots emesos, l’any 2005 un 2% foren electrònics; el 2007, el percentatge va augmentar al 5% (vegi’s Ülle Madise (2007) i Tarvi Martens (2007)). Per tant, la participació via web que ha registrat fins ara el procés de consulta de la reforma de la Diagonal és més que acceptable, en una modalitat que encara està en els inicis de la primera etapa. Probablement, la participació electrònica en aquest procés estarà per sota d’aquest atès que l’Ajuntament està intensificant la presència física de dinamitzadors de la iniciativa, qüestionari en mà, durant les festes de la Mercè, festa major de Barcelona.

Però aquestes dades favorables al procés, haurien de ser també tingudes en compte pels organitzadors de la consulta, que ara per ara mantenen que la fase final, el referèndum sobre dues iniciatives concretes, s’efectuï només per votació electrònica: el 94,2% dels participants en la recol·lecta d’opinions prèvies als projectes a votar han participat omplint físicament el qüestionari. De fet, pel que fa a la introducció de sistemes electrònics de votació, és important respectar un principi d'implantació progressiva en coexistència amb els sistemes tradicionals, com a fórmula de transició recomanada per la majoria de la literatura al respecte, tal com sintetitzen Batlle, Borge i Josep M. Reniu (2007) en els seus treballs.

Referències:

BATLLE, Albert; CERRILLO, Agustín (2007). “TIC i processos polítics”. Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya.

BORGE BRAVO, Rosa (2005). "La participació electrònica: estat de la qüestió i aproximació a la seva classificació" [article en línia]. IDP. Revista d'Internet, Dret i Política. Núm. 1. Pàgs. 1-14. UOC. Barcelona. [Data de consulta: 11/11/2006]. <http://www.uoc.edu/idp/1/dt/cat/borge.pdf>

MADISE, Ülle (2007). “Internet Voting in Estonia Free & Fair Elections”. [presentació en línia]. Estonian National Electoral Committee. [Data de consulta: 9/5/2007]. <http://www.vvk.ee/engindex.html>

MARTENS, Tarvi (2007). “Internet Voting in Practice”. [presentació en línia]. Estonian National Electoral Committee. [Data de consulta: 9/5/2007]. <http://www.vvk.ee/english/tarvi0303.ppt>

RENIU i VILAMALA, Josep M. (2007). "Oportunitats estratègiques per a la implementació del vot electrònic remot" [article en línia]. IDP. Revista d'Internet, Dret i Política. Núm. 4. Universitat Oberta de Catalunya. [Data de consulta: 28/3/2007]. <http://www.uoc.edu/idp/4/dt/cat/reniu.pdf>

divendres, 25 de setembre del 2009

“Infants i joves imaginem la Diagonal”

El web participatiu i.de.a. Diagonal que estem comentant dóna a conèixer una exposició que es va inaugurar el proppassat dia 21 a la Sala Ciutat sobre el procés participatiu que s’ha efectuat a 23 escoles de la ciutat, per a que els seus alumnes opinin sobre com els hi agradaria que fos l’avinguda remodelada, sota el nom “Infants i joves imaginem la Diagonal”.


L’exposició, limitada, gairebé minimalista pel meu gust, però quina visita recomano (en un quart d’hora està vista), ja que alguna curiositat pot trobar-se, mostra en uns murals les principals idees que els infants i joves transmeten sobre la nova avinguda, per passar, tot seguit, a un espai on es poden observar amb més deteniment les propostes, compostes, si no recordo malament, per 96 cartolines on els participants han enganxat figures representatives dels usos que voldrien que es donés a la via sobre un plànol d’un parell de carrers de la Diagonal. Un vídeo sense so de menys de cinc minuts intenta explicar com es van desenvolupar les sessions a les escoles.


Naturalment amb un ús adequat de les possibilitats d’Internet, no caldria que us anés explicant tot això: us ho trobaríeu reproduït al propi web oficial del procés participatiu. A part de la ressenya informativa que he enllaçat, en una altra i.de.a. Diagonal resumeix la sessió que l’Alcalde va mantenir amb alguns dels participants en un saló municipal: res més. Fins i tot en la secció de notícies del web municipal general hi ha més informació que en el web participatiu: un vídeo presenta l’acte dels alumnes amb l’Alcalde i un dossier de premsa ofereix les principals idees comunes exposades pels alumnes; aquests documents també podrien estar accessibles des d’i.de.a. Diagonal, com ho podrien estar les 96 cartolines resultants dels debats i els murals de l’exposició. Una eina molt didàctica, però més difícil de mostrar per temes de dret a la pròpia imatge, i més en el cas de menors d’edat, seria exposar vídeos amb els debats que es van produir a les aules on realment podríem tots plegats conèixer l’opinió de qui, com bé diu l’Alcalde en la seva trobada amb els autors, seran els futurs usuaris de la nova Diagonal que es vol tirar endavant.

dissabte, 19 de setembre del 2009

Plataforma Diagonal per a Tothom

Ja he comentat en ocasions anteriors la manca d’interactivitat que presenta la web i.de.a. Diagonal. Ara per ara és un espai informatiu que recopila historia, fotografies i vídeos, però no presenta cap possibilitat de deliberació, ni sobre el seu passat, present o futur, malgrat les possibilitats que ofereix Internet. En línia, en definitiva, amb la majoria de webs institucionals: informació sense possibilitats debat.

Novament la iniciativa particular s’ha mostrat dinàmica per a donar a conèixer, en aquest cas, les seves propostes. Si anteriorment em referia al Fòrum del Transport Català, enllaç que podeu trobar en l’apartat Debats a la Xarxa, com espai d’intercanvi d’opinions, avui us presento les propostes concretes que sobre una possible nova Diagonal efectuen des de la Plataforma Diagonal per a Tothom tant la pròpia plataforma, integrada per diverses associacions, com, en relació concreta a l’ús de la bicicleta, un dels seus components, el Bicicleta Club de Catalunya. A més, es pot consultar l’entrevista que avui publica l’edició digital del diari La Vanguardia amb el portaveu de la plataforma.

Perquè no es pot obtenir aquesta informació a la web participativa oficial i.de.a. Diagonal? Manca molt temps per la consulta del mes d’abril i els ciutadans interessats podrien anar considerant alternatives concretes.